Opistorchozė

Opistorchozė

Opistorchozė

Opistorchozė arba opistorchiazė yra plokščiųjų kirmėlių infekcija. Opistorchozė dar vadinama kepenų siurbikėmis (angl. liver fluke), nes gyvena žmogaus kepenų latakuose. Ligos sukėlėjas taip pat gali parazituoti kasos latakuose bei tulžies pūslėje, sukeldamas šių organų pažeidimus. Žmogus užsikrečia vartodamas žalią, džiovintą, silpnai rūkytą bei šaldytą parazito lervomis užkrėstą žuvį. Opistorchozė labai paplitusi Sibiro, Dono, Dnepro upių baseinuose. Taip pat ligos sukėlėjas yra paplitęs Centrinėje ir Rytų Europoje, Lenkijoje, Korėjoje, Indijoje, Japonijoje, Šiaurės Tailande. Daugiausia serga žmonės, kurie maistui naudoja daug žuvies (ypač ja serga žvejai ir jų šeimos). Parazitai žmogaus organizme gali gyventi iki 25 metų.

Kaip užsikrečiama opistorchoze?

Opistorchozės sukėlėjas parazituoja šunų, kačių, lapių (gyvūnai besimaitinantys žuvimi), o kartais ir kiaulių kepenų, tulžies, taip pat kasos latakuose. Žmogus yra atsitiktinis parazito šeimininkas. Ligos sukėlėjo gyvybinis ciklas yra sudėtinis, vyksta vandenyje ir apima keletą tarpinių šeimininkų. Parazito kiaušiniai išsiskiria su išmatomis į aplinką, patenka į vandenį, kuriame subręsta miracidijos. Jos patenka į vandens moliuskų organizmą ir virsta cerkarijomis, kurios vėliau apsigyvena karpinių žuvų organizme. Iš jų susiformuoja antros stadijos lervos — metacerkarijos. Žmogus ir gyvūnai užsikrečia metacerkarijomis, vartodami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą, rūkytą, džiovintą ar silpnai marinuotą žuvį. Patekusios į žmogaus organizmą, žarnyne metacerkarijos netenka apsauginio apvalkalėlio. Parazito lervos migruoja į kepenis, kasą, tulžies latakus. Šiuose organuose jos subręsta ir po keletos savaičių pradeda dėti kiaušinėlius. Parazituodamas ligos sukėlėjas mechaniškai dirgina kepenų, kasos, tulžies latakus, išaukdamas šių organų pažeidimus.

Apsauga nuo opistorchozės

Apsisaugant nuo opistorchozės svarbu apsaugoti vandens telkinius nuo žmonių, kačių, šunų užteršimo išmatomis. Geriausia apsauga nuo siurbikių infekcijos yra tinkamai termiškai apdorotos žuvies ir jos produktų naudojimas. Užšaldymas, sūdymas ar džiovinimas neapsaugo nuo užkrato, tik verdant 15–20 minučių parazito lervos, esančios žuvų raumenyse, žūsta.

Susiję straipsniai: